اقتصاد جهانی در اورژانس

اقتصاد جهانی در حال پراکندگی است و بازارهای مالی به رنگ قرمز چشمک می زنند، مساله ای که منعکس کننده این احساس در وال استریت است که کاهش شدیدتر در فعالیت های اقتصادی در سراسر جهان احتمالا اجتناب ناپذیر است.

به گزارش تحریریه، به نقل از وال استریت ژورنال، مقصران، تورم فزاینده، واکنش قوی بانک مرکزی، سرمایه‌گذاران مضطرب و تاثیر تجاوز روسیه به اوکراین هستند. اقتصاد ایالات متحده تا حد زیادی از بدترین این بیماری‌ها رهایی یافته است، اما افزایش قیمت دلار در زمانی که افزایش قیمت‌ها در بسیاری از نقاط از درآمدها پیشی گرفته، بقیه جهان را مجازات می‌کند.

علائم فشار گسترده است. آمارها نشان می‌دهد که فعالیت اقتصادی در اروپا در ماه سپتامبر به شدت کاهش یافته است و خطر رکود اقتصادی را افزایش می‌دهد زیرا دولت‌ها با اختلالات مربوط به جنگ دست و پنجه نرم می‌کنند. در بریتانیا، پس از پیشنهاد دولت برای کاهش مالیات در تلاش برای از سرگیری رشد، پوند به پایین‌ترین سطح خود از سال ۱۹۸۵ سقوط و نگرانی‌ها درباره تورم را تشدید کرد. ین ژاپن ، درست یک روز پس از مداخله این کشور برای افزایش ارزش آن برای نخستین بار از سال ۱۹۹۸ کاهش خود را در برابر دلار از سر گرفت.

در سراسر جهان، حجم تجارت در حال فروپاشی است و تورم، اعتماد خانوارها و کسب‌وکارها را در هم می‌کوبد. بازار مسکن چین در حال شکست است، در حالی که بحران انرژی اروپا به تولید کارخانه‌ها ضربه می‌زند. عدم پشتیبانی بازار از طرح کاهش مالیات بریتانیا، گزینه‌های محدودی را که دولت‌ها در تلاش برای ایجاد تعادل در مواجهه با رشد ملایم و تورم بالا با آن مواجه هستند، برجسته می‌کند.

بانک‌های مرکزی به رهبری فدرال رزرو، تنها دو سال پس از ارائه بسته‌های بزرگ محرک اقتصادی، مبارزه با تورم را در اولویت قرار داده‌اند و نرخ‌های بهره را با سرعتی که در دهه‌های گذشته مشاهده نشده است، افزایش می‌دهند. نتیجه، تضعیف شدید فعالیت‌های اقتصادی در بسیاری از مناطق است که با نوسانات بازار تقویت می‌شود و در برخی از موارد به سطوحی که آخرین بار در بحران مالی دیده شده است، بازمی‌گردد.

در روز جمعه، شاخص‌های صنعتی داو به زیر ۳۰ هزار واحد سقوط کردند و به پایین‌ترین سطح خود در سال ۲۰۲۲ رسیدند و شاخص‌های اصلی سهام را به چهارمین کاهش هفتگی ۳درصدی یا بیشتر در پنج هفته گذشته رساندند. معاملات آتی نفت خام ایالات متحده با ۶ درصد کاهش برای اولین بار از ۱۱ژانویه به زیر ۸۰ دلار در هر بشکه رسید. بازده اوراق قرضه دولتی به بالاترین سطح خود در بیش از یک دهه گذشته در ایالات متحده و بریتانیا رسید.

ینس مگنوسون اقتصاددان ارشد SEB بانک مستقر در سوئد، گفت: این به نوعی آزمایش است، اینکه چقدر سریع و سخت می‌توانید [نرخ‌های بهره را] بدون از بین بردن اقتصاد واقعی افزایش دهید.

سیگنال‌هایی مبنی بر اینکه پایان یک چرخه اقتصادی غیرعادی نزدیک است، با صدای بلند و آشکار توسط بانکداران و اقتصاددانان دریافت می‌شد. گروه گلدمن ساکس این هفته هدف اس‌اندپی۵۰۰ پایان سال ۲۰۲۲ را ۱۶ درصد کاهش داد و به ۳۶۰۰ واحد رساند، این شاخص روز جمعه در سطح ۳۶۶۳ واحدی معامله شد.

دیوید کاستین از گلدمن عنوان کرد که نرخ‌ها «به طرز چشمگیری تغییر کرده‌اند» در نتیجه، چشم‌انداز بازارها «به طور غیرمعمولی تیره» است.

بانک آمریکا روز جمعه اعلام کرد که انتظار دارد تولید ناخالص داخلی واقعی ایالات متحده در چهار فصل منتهی به سه ماهه آخر سال ۲۰۲۳ به میزان ۱ درصد کاهش یابد و نرخ بیکاری ایالات متحده به ۵.۶ درصد در دسامبر ۲۰۲۳ افزایش یابد.

این پیش‌بینی‌ها بر معمای اصلی این چرخه تاکید می‌کنند: اخبار اقتصادی پس از اینکه بسته‌های تاریخی به جلوگیری از فاجعه اقتصادی در طول کووید – ۱۹ کمک کرد، چقدر بد خواهد شد؟

در حال حاضر، برخی از تنگناهای عرضه در حال کاهش هستند و بیکاری در اقتصادهای پیشرفته کم است. به گفته تحلیل‌گران جی‌پی‌مورگان چیس، خانوارهای این کشورها، پس‌اندازهای جمع آوری شده در طول همه‌گیری را بیرون کشیده و هزینه‌های آنها در شش ماهه منتهی به ژوئن به صورت سالانه ۲.۴درصد افزایش یافته است. به گفته تحلیل‌گران، اشتغال جهانی نیز بیش از دو برابر سرعت پیش از همه‌گیری در این دوره افزایش یافته است.

ایالات متحده تاکنون بهتر از سایر نقاط جهان، تورم بالا، کاهش تولید اقتصادی و تاثیر جنگ اوکراین را پشت سر گذاشته است. مخارج مصرف کننده و رشد شغلی همچنان قوی است و برخی از تولیدکنندگان در حال تغییر تولید از خارج از کشور هستند و سرمایه‌گذاری را تقویت می‌کنند.

بر اساس نظرسنجی‌های شرکت داده‌ای اس‌اندپی گلوبال از مدیران خرید، فعالیت‌های قراردادی کسب و کارهای ایالات متحده در ماه سپتامبر تعدیل شد. شاخص مدیران خرید ترکیبی ایالات متحده– که فعالیت را در هر دو بخش تولید و خدمات اندازه‌گیری می‌کند – در سپتامبر ۴۹.۳ بود که نسبت به ۴۴.۶ در آگوست بهبود یافته است. عدد زیر ۵۰ نشان دهنده انقباض و اعداد بالاتر از آن سطح، نشان دهنده رشد است.

روز چهارشنبه جروم پاول، رییس فدرال رزرو گفت که کاهش تورم در ایالات متحده احتمالا به نرخ بیکاری بیشتر و یک دوره پایدار رشد کمتر نیاز دارد. آقای پاول عنوان کرد: ما تا زمانی که مطمئن شویم کار انجام شده، به این روند ادامه خواهیم داد.

با این حال، بازار مسکن که اغلب شاخص اصلی ضعف اقتصادی است، با افزایش نرخ وام مسکن در حال بهبود است. روز چهارشنبه مقامات فدرال رزرو میانه انتظارات خود برای رشد اقتصادی را از ۱.۷ درصد به ۰.۲ درصد در سال جاری کاهش دادند.

در منطقه یورو، خرده‌فروشی در هفته‌های اخیر کاهش یافت چرا که احساسات مصرف کننده به پایین‌ترین سطح از زمان شروع رکوردها در سال ۱۹۸۵ رسید. تولید صنعتی منطقه در جولای ۲.۴ درصد نسبت به سال قبل کاهش یافت چرا که هزینه‌های ناچیز انرژی، تولیدکنندگان را تحت فشار قرار داد. دویچه بانک تخمین می‌زند که اقتصاد منطقه ممکن است در سال آینده ۲.۲ درصد کوچک شود که در نتیجه انقباض ۳.۵ درصدی در آلمان اتفاق می‌افتد.

کریس ویلیامسون اقتصاددان ارشد کسب‌وکار در شرکت داده‌ای اس‌اندپی گلوبال مارکت اینتلیجنس گفت که اقتصاد آلمان، بزرگترین اقتصاد اتحادیه اروپا، پس از همه‌گیری با نرخی رو به وخامت می‌رود که از زمان بحران مالی جهانی سال ۲۰۰۸ مشاهده نشده است. اس‌اندپی گلوبال همچنین اعلام کرد که عقب‌نشینی در فعالیت‌های اقتصادی در این کشور که به شدت به بخش ساخت وابسته است و یکی از کشورهای اروپایی در معرض بحران گاز است، به طرز ویژه‌ای چشمگیر بوده است.

ویلیامسون تصریح کرد: رکود اقتصادی منطقه یورو در راه است چرا که شرکت‌ها از بدتر شدن شرایط تجاری و تشدید فشارهای قیمتی مرتبط با افزایش هزینه‌های انرژی گزارش می‌دهند.

نظرسنجی‌های روز جمعه کاهش عمیق‌تر فعالیت‌های تجاری آلمان را در ماه سپتامبر نشان داد که در راس آن بخش خدمات بود که با کاهش هزینه‌های مشتریان به دلیل کاهش بودجه و افزایش عدم اطمینان در مورد چشم‌انداز، تقاضا به سرعت کاهش یافت.

بر اساس نظرسنجی این هفته انجمن خرده فروشی آلمان، بیش از نیمی از خرده‌فروشان آلمانی موجودیت اقتصادی خود را به دلیل هزینه‌های انرژی در خطر می‌بینند. بر اساس نظرسنجی این ماه توسط انجمن صنعت خودروی آلمان، در بخش بزرگ خودروسازی آلمان، از هر ده شرکت، یک شرکت تولید خود را به دلیل هزینه‌های بالای انرژی کاهش داده و یک سوم دیگر در حال بررسی این امر هستند. نزدیک به یک چهارم از شرکت‌ها می‌خواهند سرمایه‌گذاری خود را به خارج از کشور منتقل کنند.

هیلدگارد مولر رییس انجمن عنوان کرد: وضعیت، به ویژه برای شرکت‌های متوسط در صنعت خودروسازی به طور فزاینده‌ای در حال تغییر است.

گروه کیون ای‌جی تولیدکننده لیفتراک آلمانی، در این ماه هشدار داد که سفارشات دریافتی در سه ماهه منتهی به سپتامبر به میزان قابل توجهی کمتر از سطح سال گذشته خواهد بود و ضرر بین ۱۰۰ تا ۱۴۰ میلیون یورو، معادل ۹۸ تا ۱۳۸ میلیون دلار پیش‌بینی کرد.

در بریتانیا، شرکت خرده‌فروشی جان لوییس و شرکا در این ماه ۹۹ میلیون پوند یا حدود ۱۱۱ میلیون دلار ضرر برای نیمه اول سال تجاری خود گزارش کرد و هشدار داد که مشتریان در حال کاهش هزینه‌های خود هستند.

با این حال، تحلیل‌گران به طور فزاینده‌ای خوش‌بین هستند که منطقه، گاز کافی برای زمستان خواهد داشت، البته به شرطی که هوا خیلی سرد نباشد. بر اساس محاسبات اندیشکده بروگل مستقر در بروکسل، دولت‌های منطقه بیش از ۵۰۰ میلیارد یورو برای حمایت از خانوارها و مشاغل در طول بحران انرژی هزینه کرده‌اند.

این به رمز و راز آنچه بر سر اروپا خواهد آمد می‌افزاید: ژئوپولیتیک خطرناک کنونی. ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهوری روسیه این هفته تهدید به حملات هسته‌ای کرد و به نیروهای ذخیره دستور داد تا پس از شکست‌های شدید در اوکراین، نیروهای خود را بسیج کنند که این نشان می‌دهد مهمترین درگیری اروپا از زمان جنگ جهانی دوم می‌تواند طولانی‌تر و یا تشدید شود.

در سراسر آسیا، رشد صادرات در اقتصادهای تجاری عمده منطقه در حال تضعیف است، که نشانه‌ای از کاهش تقاضا برای لوازم الکترونیکی است زیرا اشتهای غرب برای کالاهای مصرفی کمرنگ شده است.

الکس هولمز، اقتصاددان ارشد آسیا در آکسفورد اکونومیکس سنگاپور عنوان کرد: اکنون واقعا نشانه‌هایی وجود دارد که اوضاع شروع به تغییر کرده است.

کره جنوبی که یکی از قطب‌های تجارت جهانی است، این هفته کاهش سالانه ۸.۷ درصدی صادرات را از ابتدای سپتامبر تا بیستم گزارش داد که در راس آن خودروها و تجهیزات مخابراتی بود. داده‌ها نشان می‌دهد که رشد سالانه صادرات نیمه‌هادی‌ها پس از کاهش در ماه آگوست بهبود یافته است، اما بسیار پایین‌تر از رشدی است که در اوایل سال مشاهده شد.

شرکت سامسونگ الکترونیک، بزرگترین تولیدکننده تراشه در جهان از نظر درآمد، در این ماه گفت که انتظار دارد کاهش شدید فروش تراشه تا سال ۲۰۲۳ ادامه یابد.

کیونگ کیهیون رییس واحد نیمه هادی‌های سامسونگ و مدیرعامل شرکت سامسونگ در اوایل ماه جاری عنوان کرد: نیمه دوم سال جاری بد به نظر می‌رسد و از هم اکنون، سال آینده واقعا حرکت روشنی برای پیشرفت قابل توجهی نشان نمی‌دهد.

تایوان در ماه آگوست کمترین رشد صادرات را در بیش از دو سال گذشته به ثبت رساند و چین نیز در ماه گذشته رشد در حال فروپاشی فروش در خارج از کشور را گزارش کرد که نگرانی‌ها را در مورد اقتصادی که قبلا تحت تاثیر رکود املاک و مستغلات و سیاست کووید – ۱۹ صفر پکن قرار گرفته بود، تشدید کرد.

نینا لین مدیر فروش شرکت ساخت اسباب بازی تومبو تویز مستقر در گوانگدونگ که عمدتا به ایالات متحده، اروپای شرقی و جنوبی صادرات می‌کند، گفت: در مقایسه با سال گذشته، در نیمه دوم سال جاری سفارش‌های کمتری دریافت کرده‌ایم.

رشد صادرات چین در ماه آگوست در مقایسه با رشد ۱۸ درصدی ماه قبل به ۷.۱ درصد کاهش یافت. صادرات به اتحادیه اروپا در ماه آگوست سالانه ۱۱.۱ درصد رشد داشته است که تقریبا نصف میزان در ماه جولای است در حالی که صادرات به ایالات متحده سالانه ۳.۸ درصد کاهش یافته است.

بیشتر بانک‌های مرکزی آسیا مانند همتایان خود در ایالات متحده و اروپا، نرخ بهره را افزایش می‌دهند. بانک‌های مرکزی فیلیپین، تایوان و اندونزی روز پنجشنبه با اشاره به فشارهای تورمی، هزینه‌های استقراض را افزایش دادند.

استثناهای بزرگ چین و ژاپن به عنوان اقتصادهای شماره دو و سه جهان هستند که کمتر تحت فشار تورم بوده و در حال مبارزه با رشد ملایم هستند. بانک مرکزی ژاپن تنظیمات سیاست‌های پولی خود را در روز پنجشنبه ثابت نگه داشت و نشان داد که فکر نمی‌کند ژاپن از تله تورم منفی که سال‌هادر آن گرفتار شده است، خارج شود.

داده‌های جدید نشان می‌دهد که کندی اقتصاد چین در ماه آگوست تعدیل شده و این کشور از سرمایه‌گذاری زیرساختی سود می‌برد که هزینه‌های ضعیف مصرف کننده و کاهش بیشتر قیمت مسکن را جبران می‌کند. شعله‌ور شدن کووید – ۱۹ در شهرهایی از جمله پکن و شنجن منجر به قرنطینه پایدار نشده است، اگرچه تعداد انگشت شماری از شهرهای کوچکتر تحت محدودیت‌های شدید قرار دارند.

اقتصاددانان گلدمن این هفته پیش‌بینی خود را برای رشد چین در سال آینده از ۵.۳ درصد قبلی به ۴.۵ درصد کاهش دادند و گفتند که انتظار دارند چین تا سه ماهه دوم استراتژی کووید – ۱۹ خود را به طور قابل توجهی تغییر ندهد و جهش اقتصادی مورد انتظار از بازگشایی کامل را به تاخیر بیندازد. آنها در سال جاری تنها انتظار ۳ درصد رشد اقتصادی دارند.

جروم هیگلی اقتصاددان ارشد گروه در بیمه اتکایی سوییس ری و یکی از مقامات سابق بانک مرکزی سوییس هم عنوان کرد: اقتصاد جهانی در اورژانس است و هر چیزی مانند یک فرود نرم، تبدیل به یک آرزو شده است.

منبع: mbri

پایان/

۴ مهر ۱۴۰۱ - ۲۰:۰۰
کد خبر: 21896

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 7 + 2 =